Gepubliceerd op 21 maart 2023
Eind 2022 was de dekkingsgraad van PMA 100,5%. Daarmee was deze lager dan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,5%. Echter, met het oog op de transitie naar een nieuwe pensioenregeling heeft de overheid een vrijstellingsregeling ingesteld. PMA maakt gebruik van deze regeling om niet per 2023 de pensioenen te verlagen.
Hierbij heeft PMA de volgende overwegingen gemaakt:
- Op basis van de huidige economische verwachtingen en het beleid van PMA, zal de vereiste dekkingsgraad binnen de wettelijke termijnen worden behaald.
- Door de hoge inflatie van 2022 is de toeslagenachterstand bij PMA fors opgelopen tot circa 30%. Een korting zou de koopkracht van de gepensioneerden verder hebben aangetast.
- Zowel een besluit om de pensioenen níet te verlagen als een besluit om de pensioenen wél te verlagen kunnen vanuit evenwichtigheid worden beredeneerd volgens het evenwichtigheidskader dat PMA hanteert. Met andere woorden; zowel wél als niet verlagen van de pensioenen kan als evenwichtig worden beschouwd. Lees hier meer over de evenwichtigheid van het besluit.
- Een verlaging van pensioenen nu, geeft geen zekerheid dat een verlaging in de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel niet meer nodig is. En het is ook niet zo, dat als PMA de pensioenen nu niet verlaagt, het zeker is dat er in aanloop naar het nieuwe stelsel alsnog een verlaging volgt.
- Een verlaging van pensioenen is volgens de huidige regels een uiterste maatregel.