Gepubliceerd op 25 juli 2023

PMA en Pensioenfonds Huisartsen samen tegen afval in de zorg

Pensioenfonds Huisartsen (SPH) en PMA zijn samen begonnen met 'engagement' met vijf farmaceutische bedrijven om de afvalstroom in te dammen. Ze hopen dat meer zorgfondsen zich aansluiten bij dit initiatief gericht op de gezondheidszorg.

Als eerste thema hebben de fondsen gekozen voor een onderwerp dicht bij huis: afval in de zorg. Huisartsen en apothekers zien dagelijks met eigen ogen dat hun sector verantwoordelijk is voor een enorme berg afgedankte verpakkingen, plastic handschoenen, oude medicijnen en gebruikte injectienaalden.

‘Dit onderwerp heeft raakvlakken met onze deelnemers’, zegt Fons Bakker, bestuurder bij PMA. ‘Daarom zijn ook bedrijven gekozen waar onze deelnemers regelmatig mee te maken hebben als leveranciers van medicijnen en medische hulpmiddelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Teva, een leverancier van generieke geneesmiddelen. We willen kijken of we een oplossing kunnen vinden voor ongebruikte medicijnen.’

Ook huisartsen zijn zich bewust van het afvalprobleem in de zorg. ‘We verspillen bijvoorbeeld veel verpakkingsmateriaal. Ook gebruiken we tegenwoordig veel hulpmiddelen eenmalig’, zegt Christine Lindeboom, bestuurder bij SPH. ‘De vraag is of dat minder kan zonder dat dat nadelen heeft voor de veiligheid. Deze leveranciers komen wekelijks bij ons langs. Misschien kunnen ze bepaalde zaken zoals handschoenen mee terugnemen en recyclen.’

De twee pensioenfondsen hopen dat andere zorgfondsen aanhaken bij het engagementinitiatief. ‘We kunnen een grotere vuist maken als we met meer beleggers zijn’, aldus Bakker. SPH en PMA hebben de algemene doelstellingen nog niet omgezet naar concrete doelen per bedrijf. De uiteindelijke eisen die we stellen aan de vijf ondernemingen zullen verschillen per bedrijf. Bij de ene onderneming vragen we bijvoorbeeld inzicht in de afvalstroom, terwijl we bij een ander concern vragen om een reductiedoelstelling, omdat die onderneming al zicht heeft op de afvalstroom. De engagementtrajecten gaan circa drie jaar duren.