Uit elkaar

Laag 2

Uit elkaar gaan heeft gevolgen voor uw pensioen. Uw ex-partner heeft recht op de helft van het pensioen dat u heeft opgebouwd tot u uit elkaar ging. U kunt met uw ex-partner ook afwijkende afspraken maken. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in het scheidingsconvenant. 

Uw ex-partner houdt recht op het partnerpensioen dat er voor hem of haar staat. Uw ex-partner kan afstand doen van dit recht.

Als u uw afspraken binnen twee jaar na de scheiding aan ons doorgeeft, zorgen wij voor de verdeling van het pensioen. 

Twee vormen van verdeling

Standaard gaat het deel waar uw ex-partner recht op heeft in als u uw pensioen laat ingaan. Deze vorm heet verevening.

U kunt ook kiezen voor conversie. Uw ex-partner krijgt dan recht op een eigen pensioen. Uw ex-partner bepaalt dan zelf wanneer dit pensioen ingaat. Vaak wordt ook het partnerpensioen waar uw ex-partner recht op heeft mee omgezet.

Let op: Woonde u samen? Dan heeft uw ex-partner niet standaard recht op een deel van uw pensioen, tenzij u hierover afspraken heeft gemaakt bij de notaris toen u ging samenwonen.

Let op: Woonde u samen en is uw (ex-) partner bij ons bekend? Dan houdt uw ex-partner recht op het partnerpensioen. Meldt het einde van uw relatie wel bij PMA.

De verdeling van pensioen bij echtscheiding is complex en kan grote gevolgen hebben voor uw pensioen. Neem gerust contact met ons op als u nadenkt over een scheiding. 

 

Laag 3

Laag 3 bestaat uit documenten die u gedetailleerde informatie geven over de pensioenregeling en het pensioenfonds.

Pensioen123 Laag 3