Inloggen Mijn PMA  

Pensioenfonds Medewerkers Apotheken

Print logo
Annelies van Duijvenvoorde, Lorentz Apotheek, Den Haag
Annelies van Duijvenvoorde en vriend

Samenwonen? Denk even aan uw pensioen...

Wie denkt er nou aan pensioen als je gaat samenwonen met je geliefde? Toch maar wel even doen. Als u samenwoont kan uw partner namelijk in aanmerking komen voor partnerpensioen: een levenslange pensioenuitkering als u zou overlijden. Daar hoeft u dus niet getrouwd voor te zijn. Maar: u moet uw partner wel even aanmelden bij PMA.

Waarom is partnerpensioen zo belangrijk?
Als u samenwoont, of dat nu met of zonder kinderen is, zijn uw uitgaven meestal gebaseerd op wat u samen verdient. Uw woonlasten, uw auto, de kinderen... Als u zou overlijden, valt er ineens een deel van dat gezinsinkomen weg. Om dat zo goed mogelijk op te vangen, is er een partnerpensioen.

Bij PMA is er voor uw partner een partnerpensioen van 70% van wat u zelf aan pensioen zou hebben opgebouwd als u tot uw pensioen in een apotheek was blijven werken. Het maakt niet uit hoe ver u daar nog van af bent op het moment dat u overlijdt. Het partnerpensioen gaat meteen in, dus niet pas als uw partner 65 is of zoiets. Uw partner krijgt het elke maand, de rest van zijn of haar leven. Het maakt daarbij niet uit of uw partner zelf een inkomen of een ander pensioen heeft.

Even aanmelden
Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, is het partnerpensioen automatisch geregeld. U hoeft uw partner dan niet aan te melden; wij krijgen die gegevens van de gemeente. Als u samenwoont, moet u het ons wel laten weten (download hier gelijk het formulier om uw partner aan te melden). U moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn dat u beiden niet nog met iemand anders getrouwd mogen zijn en al minstens een half jaar samenwonen. Als u nog niet minstens 5 jaar samenwoont, moet u ook een door de notaris opgemaakt samenlevingscontract hebben. Dat is natuurlijk wel even werk en het kost ook geld (de verschillen tussen notarissen zijn vrij groot, maar het ligt globaal tussen de € 250 en € 450), maar toch is het belangrijk om dit te doen.

En als u uw partner niet aanmeldt?
Dan is uw partner niet bekend bij PMA en bestaat het risico dat hij of zij de partneruitkering misloopt. Iedereen betaalt bij PMA overigens standaard wel premie voor partnerpensioen, zelfs als u helemaal geen partner heeft. Het kost u dus niets extra als u uw partner aanmeldt bij PMA. Overigens: ook als u geen partner heeft of uw partner niet aanmeldt, is de premie voor  partnerpensioen niet weggegooid. Iedereen kan namelijk op zijn pensioendatum besluiten dat het partnerpensioen verder niet nodig is en het inruilen voor extra pensioen voor zichzelf.

En als u uit elkaar gaat?
Als u uit elkaar gaat, houdt uw partner recht op het deel van het partnerpensioen dat tot dat moment is opgebouwd. Daarom moet u het ook weer melden bij PMA als u uit elkaar gaat. Uw ex-partner krijgt dan een eigen opgave van PMA waarop hij kan zien waarop hij recht heeft als u overlijdt. Krijgt u weer een nieuwe partner, dan kunt u deze weer aanmelden bij PMA. Voor hem of haar is er dan een gedeeltelijk partnerpensioen.

Trouwen of samenwonen? De verschillen...
Voor het partnerpensioen is er geen verschil tussen samenwonen of trouwen, behalve dat u bij samenwonen uw partner moet aanmelden. Maar er is wel een heel belangrijk ander verschil, en dat speelt op het moment dat u uit elkaar zou gaan. Als u getrouwd bent en gaat scheiden, heeft uw ex namelijk niet alleen recht op het partnerpensioen maar ook op een deel van uw ouderdomspensioen (dus van uw eigen pensioen). Omgekeerd heeft u dan ook recht op een deel van het pensioen van uw partner. Scheiden (of beëindiging van een geregistreerd partnerschap) heeft daarom vaak grote gevolgen voor uw pensioensituatie. Als u als samenwonenden uit elkaar gaat, heeft uw ex wettelijk geen aanspraak op een deel van uw ouderdomspensioen.

Trouwen of samenwonen heeft allebei gevolgen voor uw pensioen, maar er zijn dus ook verschillen. Of u nu getrouwd bent of samenwoont: sta eens stil bij uw pensioen (en het partnerpensioen!) en regel het goed!

Print