Inloggen Mijn PMA  

Pensioenfonds Medewerkers Apotheken

Print logo
Esmeralda Zandstra, Kring-apotheek Leidschenveen, Den Haag
Esmeralda Zandstra

Wat kost uw pensioen?

De kosten van uw pensioen zijn zo verdeeld dat de werkgever tweederde en u zelf éénderde betaalt van de pensioenpremie. De pensioenpremie dekt alle onderdelen van de pensioenregeling, dus ook de verzekering van het Anw-hiaat en WGA-hiaat.

U betaalt zelf 8,8% van uw pensioengrondslag aan pensioenpremie (tenzij u jonger bent dan 20 jaar, want dan bouwt u nog geen pensioen op). Als u afstand heeft gedaan van de opbouw van partnerpensioen (meer info) bedraagt de pensioenpremie 8,05% in plaats van 8,8% van uw pensioengrondslag.

Meer weten?
Uw pensioengrondslag wordt berekend door van 12 maal uw maandsalaris een franchise af te trekken. De franchise is het deel van uw salaris waarover u geen pensioen opbouwt, omdat u later ook AOW krijgt. De franchise bedraagt bij een fulltime dienstverband € 12.453 (per 1 januari 2014). Parttimers hebben een lagere franchise, afhankelijk van het parttimepercentage. Werknemers met een fulltime salaris boven de € 100.000 per jaar, bouwen over het deel daarboven geen pensioen op bij PMA.

Bij iemand die fulltime werkt met een salaris van € 2.200 bruto per maand, bedraagt (op basis van bovenstaande cijfers) de pensioenpremie € 102,28 per maand (of € 93,56 als u afstand heeft gedaan van partnerpensioen). De premies worden ingehouden op uw brutosalaris, dus ze kosten u netto minder.

Print